
Ako a kedy vznikla instantná káva?
Instantná káva patrí medzi nenápadné výdobytky novodobých dejín. Do roku 1989 to bol v podstate neznámy pojem - na pultoch obchodov sa našli väčšinou len dva druhy kávy: mletá a zrnková.
Ako si pripravíte najlepšiu kávu
Káva je lahodný, väčšinou horúci nápoj vyznačujúci sa silnou charakteristickou vôňou a čiernou farbou. Obsahuje okrem iného alkaloid kofeín, pre ktorého povzbudzujúce účinky sa káva pije.
Čerstvo pomletá káva je základ
Aj vy ste sa niekedy už pristihli ako stojíte pred regálom v obchode, kde si idete vybrať kávu, no zrazu ste zmätení. Niekde v podvedomí sa už ozýva, že instatné voľby nie sú to najlepšie a tak vás začínajú lákať zaujímavé obaly mletých káv s názvami ako 100% Arabika, Guatemala, či Espresso Blend.
Historia kávy
O pôvode kávy a následnom objave jej blahodárnych účinkov existuje veľké množstvo historiek a legiend. Jasné je iba to, že pravlasťou kávovníka je Etiópia, na území ktorej rastú divoké kávovníkové kríky dodnes. Kávovník pochádza z provincie s názvom Kaffa. Je preukázané, že už v dávnych dobách ...

Príprava kávy
Káva je nápojom, ktorý v sebe skrýva veľmi rozmanité chute. Aby sa tieto chute mohli náležite rozvinúť, musíme zvoliť vhodný spôsob prípravy kávy. Existuje mnoho spôsobov a záleží na individuálnej chuti každého človeka i na tom, v akej zemepisnej oblasti sa káva pripravuje.
Výroba kávy
Kávovníky sa najhojnejšie pestujú v oblastiach rovníkového pásma, kde sú pre ich rast najoptimálnejšie klimatické podmienky. Doba zberu je však rozdielna podľa zemepisnej oblasti, kde kávovníky rastú. Na sever od rovníka sa kávové plody zberajú od septembra do konca roka, južne od rovníka prebieha zber ...
Druhy kávy
Káva je plodom tropickej rastliny nazývanej kávovník, s latinským názvom Coffea. Táto rastlina s mohutnými rozmermi patrí do čeľade marenovitých rastlín, podľa botanikov existuje až niekoľko sto druhov kávovníkov. Na pestovateľské účely sú ale dôležité iba druhy Arabica a Robusta.
Káva Arabica
Kávové zrnká Arabica sú získavané z bôbov kávovníka arabského (Coffea arabica). Táto rastlina pôvodne pochádza z horských oblastí Etiópie. Kávovník arabský je dnes najrozšírenejším kávovníkom využívaným na výrobu kávy. Tento kávovník sa delí na dve varianty Arabica Typica a Arabica Bourbon, ktoré sa navzájom krížia.